Vendégek és programok

A scargilli közösséget talán leginkább a vendégszeretet (hospitality) jellemzi. „Célunk, hogy minden egyes idelátogatót a maga egyedig és sajátos voltában fogadjunk be, úgy mintha magát, Jézust fogadnánk be és lássuk, hogyan hoz Isten reményt és átformálódást minden egyes ember életbe.” (Scargill House Programme July 2018 to February 2019)

Vendégek a sun loungeban délutáni tea/kávé szünetben

A vendégeket, mintegy saját otthonába fogadja a közösség. A tagok szolgálatának része, hogy időt töltsenek a vendégekkel. Minden héten van 2-4 ember (szükség szerint), akik kifejezetten a vendégek körül és között van, ők az ún. host team. Minden közösségi tag havonta, kéthavonta bekerül ebbe a csapatba, otthagyva a megszokott munkacsoportját egy kis időre. Ezen túl a közösségi élet része a vendégekkel közös imádság és étkezés. Az esti főétkezésnél különösen is fontos, hogy minden asztalnál egy közösségi tag is helyet foglal, aki felszolgál az asztalánál. Gyakorlatilag közösségi tagok, working friendsek és vendégek együtt alkotnak egy közösséget és valójában mindannyian vendégek Isten asztalánál. (kép:Vendégek a Sun loungeban délutáni tea/kávé szünetben)

A vendégek nagy része egyéni úton jelentkezik a meghirdetett programokra. Kisebb százalékban érkeznek azonban gyülekezeti vagy egyéb csoportok is, időnként saját programot hozva. A nyári egyhetes leálláson és az évközi néhány közösségi csendeshétvégén kívül általában hetente két turnusban érkeznek a vendégek: hétfő estétől péntek reggelig és péntek estétől vasárnap délig. Ez alól még a Summerfest három hete kivétel a nyári tanítási szünetben, ilyenkor szombattól csütörtökig van szervezett program. Egyéni vendégként programtól függetlenül is van lehetőség szoba foglalására.

A meghirdetett programok témája és jellege széles skálát ölel át. Scargill lelkiségéhez és értékeihez igazítva a következő kategóriákban hirdetnek meg programokat (egy-egy cím, példa a zárójelben):

 • Bibliatanulmányozó (Krisztus a király - de milyen király?)
 • Spirituális fejlődés (Enneagram, Hazatalálni)
 • Megpihenés és megújulás (Személyesen vezetett lelkigyakorlat, Idő Istennek)
 • Az egyházi év ünnepeihez kapcsolódó alkalmak (Advent, Nagyhét)
 • Kirándulás és környezet (Séta és beszélgetés, Working holiday, Férfi hétvége)
 • Családos (az iskolai szünetekhez igazítva, a Summerfest az év kiemelkedő programja)
 • Zene és dicsőítés (Az ének öröme)
 • Kortárs kultúra (Isten, az ősrobbanás és a biológia)
 • Életkörülmények, élethelyzetek (Talpra állás a válásból, Isten az üzletben)
 • Művészet és hobbi (Fotógráfia)
 • Barátok és társak (Scargill tágabb közösségének találkozói)

A programok egy részét a scargilli csapat tartja, máskor meghívott, vendégelőadók vezetik az alkalmakat. A résztevők száma változó. Gyakoriak a 15-30 fős alkalmak, melyek sokszor párhuzamosan kerülnek meghirdetésre is. A családi hetek általában teltházasak, a nyári Summerfesten még kempingezők is növelik a létszámot, mely elérheti a 100-110 főt, a közösségi tagokat nem számítva.

Az alkalmak állandó része, hogy bekapcsolódhatnak a vendégek az imaórákra. Csütörtökön és vasárnap, tehát minden programhoz kapcsolódva, van úrvacsorás istentisztelet. Az istentiszteletek után imaszolgálat is van általában. Ahogy korábban írtam, minden program ideje alatt vannak lelkipásztorok és lelkipásztori munkatársak, akiket meg lehet keresni lelkigondozói beszélgetésre. Egy átlagos programon délelőtt van két előadás, ebéd után séta lehetőség. A délutáni tea után pedig különböző műhelyfoglalkozások (afrikai dobolástól, kézimunkán át, meditációs műhelyekig). Az esti programok úgy alakulnak, hogy az első este (hétfő és péntek) a megérkezést hivatott segíteni fontos információkkal, a téma felvezetésével és egy rövid áhítattal. Kedden közösségi este van, így aznap általában egy film az esti program. Szerdán és szombaton valamilyen szórakoztató esti alkalom van (chat show, quiz night), hiszen a nevetés és az öröm is fontos értékei Scargillnak. Csütörtökön este van az úrvacsorás istentisztelet. A vasárnap pedig a közösség szempontjából nézve szabad este. 

 

 

Feliratkozás Comments for "Vendégek és programok" csatornájára