Munka

Az együtt élés és a közös ima mellett meghatározó a közös munka szerepe Scargillban. A közös munka túlmutat az egyes részfeladatok elvégzésén, alapvetően a ház és a közösség fenntartására, a vendégek fogadására és testi-lelki „ellátására” irányul. Egy-egy „munkanapnak” része az imaidő és a szünet is, amikor a lehetőség van az egymással való találkozásra. Nélkülözhetetlenek a segítő kezek ebben a szolgálatban. Ún. „working friend”-ek segítik a közösséget a feladataik ellátásában. A working friendek önkéntesek, akik kedvezményesen vehetnek részt az adott alkalmon, miközben a munkájukkal segítik a közösséget napi öt-hat órában. Vannak, akik a lelkipásztori csapatban segítenek be, mások a konyha kinyújtott kezeként az étkező megterítésében, rendben tartásában, de ugyanúgy akár a konyhán vagy az épület takarításában részt vesznek.

A közösség tagjai alkotják a munkacsoportokat. Az irodában dolgoznak az adminisztrációs csapat tagjai, akik a pénzügyi háttérrel, foglalásokkal, marketinggel foglalkoznak és recepciós feladatokat is ők látják el. Külön csapatot alkot és irodája van a HR-s munkatársaknak. A „ház” csapat a szobák és mindenféle helyiségek takarítója és rendben tartója. A konyhai csapat értelemszerűen az étkezésekért felelős brigád. Van még egy karbantartó csoport, akik a ház körüli feladatokért felelősek és a terület rendben tartásáért. A lelkészi munkaközösség pedig a közösség és a vendégek pasztorációjáért felel, valamint a liturgikus alkalmakért.

A munkaterületekben talán nincsen nagy meglepetés, hiszen a hely működése megkívánja ezeket. Az érdekesség az, hogy mindezt az a heterogén közösség látja el, akiknek nem feltétlenül az adott terült a szakmájuk. Előfordul, hogy valaki még nem nagyon főzött otthon, most pedig a konyhán dolgozik. Néhány hónap múlva pedig már lehet, hogy az egyik műszakot vezeti. A fiatalabb közösségi tagok nagy része a konyhán vagy a takarító csapatban dolgozik. Ezek a legnépesebb munkacsoportok. A lelkészi feladatok ellátására két intézményi lelkész van, illetve a hely vezetője is lelkész. Gyakran érkeznek azonban segítők is, akik szintén lelkészek vagy lelkigondozók.

A vendégek folyamatosan jönnek-mennek, így a munka nem áll meg. A vasárnap kivételt képez annyiban, hogy az csak egy fél munkanap. Heti egy szabadnapja van a közösségi tagoknak, illetve 4 hetes ciklusonként egy plusz szabadnap. Ezen kívül pedig kivehető szabadsága is van minden tagnak a Scargillban töltött idő szerint arányos mértékben.

A lakhatás, étkezés mellett pénzbeli juttatást is kapnak a tagok. Jogilag ez nem fizetés és összegében is alacsonyabb a nagy britanniai fizetésekhez képest (egyéves elköteleződésnél kb. 200 Font havonta).

 

Feliratkozás Comments for "Munka" csatornájára