A közösség

 

Ahogyan a kapubejárónál lévő tábla is jelzi, Scargill egy keresztyén közösség otthona. Ezt a folyamatosan változó közösséget általában 30-35 fő alkotja. Nemre, korra, családi állapotra és felekezeti hovatartozásra nézve vegyes közösség. Jelenleg a tagok kétharmada brit, a többiek a világ minden részéről érkeztek: India, Kenya, Uganda, Brazília, Európa. A tagok többsége egy évre érkezik a közösségbe, akik azonban valamilyen vezető szerepet vállalnak, ők három évre kötelezőnek el.  A belépés folyamata azzal kezdődik, hogy egy jelentkezési lapot kell kitölteni, illetve lelkészi, baráti és munkatársi ajánlást kell csatolni hozzá. Angliában élőknek néhány napos interjún kell részt venniük, hogy kölcsönösen megismerjék egymást a felek, más országból érkezőknek internetes kapcsolaton keresztüli videó interjúra kerül sor. A közösségben töltött első három hónap egyfajta próbaidő, az „első fogadalom” ideje. Három hónap után, már beilleszkedve kerül sor a második fogadalomra. A fogadalom szövegét itt találod meg. A fogadalmat más néven „The Scargill pathway of life”-nek is nevezik. A név onnét is ered, hogy a közelben rengeted ösvény (pathway) szeli át a mezőket. Ez az itteni élet regulája, illetve nem is a regulája, hanem egyfajta rövid lényege, küldetése, mert van egy hosszabb dokumentum (Community Notes), amelyben részletesebben le van írva az scargilli élet rendszere és keretei. Röviden a következőkre köteleződnek a tagok: a közösségi imaórákon és istentiszteleti alkalmakon való részvétel; egyéni lelkiélet ápolása; egymás bátorítása; Jézus követése, engedelmesség az Atyának; a teremtetett világ gondozása; nagylelkű, őszinte és elfogadó jelenlét a közösségben. (Érdemes elolvasni az egész dokumentumot.)

A közösség tagjainak különböző épületekben biztosítanak lakhatást. Van egy ház, ahol főleg a fiatal egyedülálló tagok laknak. Nekik egy-egy kisebb szobájuk van, közös nappalival, konyhával és mosdókkal. Emellett vannak házaspárok és családok számára is alkalmas lakások, melyek külön egységeket alkotnak térben is. A vezetők számára fontos a családok integritása. Érdekesség, hogy van néhány közösségi tag, aki nem Scargillban, hanem valamelyik közeli településen lakik. Ők általában nem teljes időben vesznek részt a közösség életében és munkájában, de a közösség részét képezik. Vannak ún. companion-ok, akik a közösségi tagokéhoz hasonló fogadalmat tesznek, vagyis azonosulnak a közösség értékrendjével, de nem élnek a közösségben. Mint támogatók, "pártoló tagok" rendszeresen jelen vannak a házban, önkéntes munkájukkal segítik az itteni életet, de nem tagjai a szűkebb értelemben vett közösségnek.

Ahogyan korábban írtam a közösség tagjai általában egy évet töltenek Scargillban, ebből kifolyólag folyamatosan változik a közösség. A búcsúnak is megvan a maga folyamata, rituáléja. Valaki – aki negyven éve volt közösségi tag, és azóta rendszeresen visszajár segíteni – mondta, hogy bár folyamatosan változik a közösség, a lényege, a hely lelkülete, szíve mégis ugyan az marad.

A kedd a közösségi nap. Délután van egy másfél órás találkozó, ami úrvacsorai közösséggel kezdődik, amit tematikus beszélgetés vagy igetanulmányozás követ, végül hirdetések, kérések, praktikus dolgok megbeszélése zár. Kedden este is van találkozó, ami időnként kisebb csoportokban történik, máskor együtt. Ilyenkor köszöntjük az új tagokat, vagy búcsúztatjuk azokat, akik elhagyják a közösséget. Az esti találkozón van lehetőség időnként arra is, hogy az adott hét előadójával találkozzunk, beszélgessünk. Vannak olyan időszakok, például karácsony és húsvét előtt, amikor a ház bezárja kapuit a vendégek előtt, mert közösségi csendesnapokat (community retreat) tartanak. Ezeken kívül pedig rendszeresen és spontán is vannak olyan alkalmak, amikor a közösség tagjai együtt töltik idejüket (film, játék, főzés és étkezés).

Egy „átlagos” nap így néz ki:

 • 8:00-8:15 Reggeli ima
 • 8:15-9:00 Reggeli
 • 9:00-11:00 Munka
 • 11:00-11:30 Kávészünet
 • 11:30-13:00 Munka
 • 13:00-13:45 Ebéd
 • 13:45-14:00 Napközi ima
 • 14:00-16:00 Munka
 • 16:00-16:30 Kávészünet
 • 16:30-17:00 Munka
 • 18:00-18:15 Esti ima
 • 18:30- 19:30 Vacsora
 • 20:00 - Esti program

 

Feliratkozás Comments for "A közösség" csatornájára