XX. Zsoltár- és népdaléneklő verseny

Időpont: 

2013. november 8. péntek - 2013. november 9. szombat
Örömmel hirdetjük minden érdeklődő számára, hogy immár 20. alkalommal kerül megrendezésre a Soli Deo Gloria Református Diákmozgalom és a Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Karának közös rendezvényeként a Zsoltár- és népdaléneklő versenyünk. 
 
Az idei, jubileumi versenyt kétnaposra terveztük, így 2013. november 8–9-én várunk mindenkit szeretettel Nagykőrösön, a főiskola épületében (Nagykőrös, Hősök tere 5.). Mindkét napon lesznek versenyek, így kérünk mindenkit, hogy lehetőség szerint a teljes időt szánják erre az eseményre.
Ez alkalommal a zsűri tagjai között lesz Lovász Irén is, aki az egyik legelismertebb magyar népdalénekes világszerte.
 
Péntek estére szállást, vacsorát valamint másnapra reggelit és ebédet előzetes igénylés alapján biztosítunk. A főiskolai kollégiumi szállás ára 1000,- Ft/fő, az étkezés 1500,- Ft/fő, ezen felül pedig minden résztvevő diák után 200,- Ft nevezési díj befizetését kérjük. Kérjük, hogy az összeget semmiképpen ne utalják át az SDG számlájára, hanem készpénzben hozzák magukkal!
Jelentkezési szándékukat 2013. október 25-ig jelezzék a honlapunkon található jelentkezési felületen keresztül.
 
A VERSENY ANYAGA
A verseny kétfordulós (elődöntő és döntő), minden versenyzőnek mindkét fordulóra kell zsoltárokkal és népdalokkal is készülnie. Az elődöntő után a döntőbe a zsűri döntése alapján kerülnek tovább a versenyzők.
Zsoltárok
Ebben az évben a verseny anyaga az úgynevezett Hallél zsoltárok, a 113–118. zsoltárok lesznek.
a) Az elődöntőben: 3 zsoltárt 1-1 verssel kell énekelni a fentiekből.
b) A döntőben: ezek közül 1 zsoltár, 3 verssel. (Fontosnak tartjuk, hogy a kiválasztott strófák az egész ének gondolatmenetét hordozzák.)
Népdalok
a) Az elődöntőben 3 énekből álló népdalcsokrot kell előadni, amelyek vagy tematikailag kapcsolódnak egymáshoz, vagy azonos tájegységről származnak (max. 3 percben).
b) A döntőben 1 hosszabb népdalt kérünk. Mivel már nagyon sok archaikus népdalfelvétel hozzáférhető, mindenkit biztatunk, hogy próbáljon meg ilyen hangzó anyagból tanulni. Az internet is felhasználható már ilyen célra, pl.:www.zti.hu/archivum/archivum.htm; www.hagyomanyokhaza.hu/fdk.
 
KATEGÓRIÁK
Egyéni versenyzők
a) Gimnáziumi keretek között tanultak kategóriája: Azok, akik csak a gimnáziumi ének- és egyházi énekóra keretében készültek fel.
b) Egyéni képzésben is résztvevők: Ebbe a kategóriába tartoznak azok akik, vagy egyéni hangképzést tanultak zeneiskolában, vagy tanulják – tanulták – a népdaléneklést.
c) Ki tud több zsoltárt?: Ide várjuk azokat, akiknek nincs feltétlen szólisztikus hangjuk, de sok éneket tudnak. A fejből tudott zsoltárok listáját át kell adni a zsűrinek, aki azt szúrópróbaszerűen ellenőrzi. Ez a kategória egyfordulós!
d) Gyülekezeti (új): nem református középiskolában tanuló diák (14-18 éves).
 
Csoportos verseny
A gyülekezeti- és a népdaléneklésnek egyaránt sajátossága a közös éneklés. Ezért várjuk a 3-8 fős csapatok jelentkezését. (Aki egyénileg indul, részt vehet csoport tagjaként is a csoportos versenyben.) A csoportok közötti vetélkedő is kétfordulós!
 
PROGRAMTERVEZET
Péntek
14-15:30 Érkezés, regisztráció (Főiskola Lányinternátusa, Nagykőrös, Arany J. utca 28.)
16:00 Megnyitó, áhítat
Verseny – elődöntő egyéni és csoportos 1. fele
19:00 Vacsora
20:00 Táncház
Szombat
8 óra Reggeli
9 óra Áhítat
Verseny – elődöntő egyéni és csoportos 2. fele
Szünet SDG, Főiskola bemutatkozása
11:30 Ebéd
12:30 Döntő
Szünet, illetve „gála” műsor
14:00 Eredményhirdetés
 
További információ e-mailben (info[kukac]sdg.org.hu) vagy telefonon Katona Viktortól (06-30/647-2289) vagy Kocsis Rékától (06-20/965-19-67) kérhető.
 

 

Feliratkozás Comments for "XX. Zsoltár- és népdaléneklő verseny" csatornájára