Kamrás István

1922. júliusában született Kiskunlacházán, édesapja Kamrás Lajos rendőr, és édesanyja, Varga Gizella első gyermekeként, református családba. Később egy húga született. Nem sokáig éltek Kiskunlacházán, mert édesapja a katonaságtól való leszerelése után Pestre került a rendőri állományba, így a család Pestre költözött. Az elemi első osztályt az Egressy úti iskolában végezte, majd a második elemit már Pesterzsébeten kezdte el. Itt járt a Kossuth Lajos Gimnáziumba is, ahol olyan osztályközösségben lehetett, akikkel a mai napig tartja a kapcsolatot, és évente megtartják az osztálytalálkozót.

Az SDG-vel a virágvasárnapi konferenciák alkalmával került kapcsolatba, ahova Denke Gergely barátjával járt rendszeresen. A rendszeres templomba járás és a konferenciákon való részvételeken felül a biblia tanulmányozása számára elkötelezettséget jelentett. Hamarosan bibliakör vezető lett.

A Csiha Lajos által szervezett biblia körbe rendszeresen (haláláig) eljárt, érdekesnek tartotta tanulmányait, mélynek, széles látókörűnek magyarázatait.

A gimnázium után a MABI-ba kezdett el dolgozni a segélyezési osztályon, a munka mellett jelentkezett a Jogi Egyetemre. Egyetemi tanulmányait sorkatonai behívó miatt meg kellett szakítania, de leszerelés után folytatta, és sikeresen be is fejezte. Az egyetem után visszament az első munkahelyére, de a háború miatt a család úgy döntött, biztonságosabb lesz Kiskunlacházán, így  visszakerült szülővárosába.

Ismét behívták katonai szolgálatra, hamarosan fogságba került. Fogsága ideje alatt rendszeresen bibliai magyarázatokat tartott Fáy Attilával, aki a katolikusok képviseletében volt István bácsi partnere. Hitük a hazatérésben és Istenben töretlen volt.

Hazatérését és leszerelését követően a jogi pályán keresett állást, így került Tiszafüredre a városi bíróságra, mint bírósági fogalmazó. Tiszafüredi évei alatt ismerkedett meg Darvay Margittal, akivel házasságot kötött. Két gyermekük született, Lajos és Gábor.

Pár év elteltével kinevezést kapott Egerbe, a megyei bíróságra, ahol bírói alkalmazottként kezdett el dolgozni, majd nemsokára kinevezték megyei büntető bírónak, később, már mint megyei főbíró végezte feladatait.

A virágvasárnapi konferenciákon lehetőségei szerint mindig részt vett és a nyári SDG-s táborok alkalmával rendezett konferenciákat sem hagyta ki, aktív részese volt ezeknek a rendezvényeknek..Az SDG-vel állandósult a kapcsolata, nagyon fontosak voltak számára azok a rendezvények, amiket az SDG szervezett. A közös bibliamagyarázatok, az együtt töltött napok, közös táborozások, beszélgetések, a hit által összekovácsolódó barátságok életében igen fontos szerepet játszanak a mai napig.

Fontos, emlékezetes és meghatározó mozzanatok voltak életében a bírói büntető beosztás véglegesítése, amikor megyei főbíró lett, az SDG-s ünnepélyes felavatás, a házassága, két gyermeke, hét unokája és két dédunokája.

Üzenet

„Állandóan olvassák a Bibliát, mert rendszeres olvasásával a Szentírás kijelentései az emberi élet egyes szakaszainak megfelelően kivilágosodnak, mintegy megfejtik önmagukat. A Biblia igazságai benne vannak az emberiség történetében. Minden újabb olvasás újabb felismeréseket hozhat.”

Feliratkozás Comments for "Kamrás István" csatornájára