σίναπις

kávé képe

Az utóbbi időben nagy növénytani felfedezéseket tettem. A füge nem virágzik, legalábbis a közönséges vagy adriai fügék csoportjába tartozó fajok gyümölcsei megtermékenyítés nélkül (parteno-karpia) érlelik be mag nélküli terméseiket. Ezt írja egy internetes gyümölcskalauz, és valóban a kerti fügefánkon se szó, se beszéd (nehogy virágzás) megjelent néhány füge.
A másik (ennek még nem jártam utána személyesen, de jövőre megteszem :) felfedezésem, hogy a mustár nem is fa. Akárhol nézek utána kiderül, hogy lágy szárú egy nyári növény. Jézus valószínűleg a fekete mustárról (Brassica nigra)(görögül σίναπις) beszélt, ami kedvező körülmények között 2-3 méterre is megnő. Ágai bokorszerűen dúsan ágaznak el tövéről. Szóval annyira nem fa...(van olyan gondolat is hogy nem mustár növényről van szó, hanem a salvadora persica nevű fáról, amit mustárfának is fordítanak http://en.wikipedia.org/wiki/Salvadora_persica)

A Márk 4,30-32-ben nem is olvasunk fáról, csupán arról, hogy ágakat növeszt, és nagyobb a veteményeknél. Máté és Lukács viszont a fa szót használják. Hogy a madaraknak jut-e fészek azt nem tudom, de szeretik az árnyékát meg a magját. (Madarakkal kapcsolatban lásd még: Ez 17,23; 31,6; Dán 4,9.11.18)

A lényeg végül is az, hogy a mustármag kicsi, de nagyobbra nő mint a többi kerti növény. Isten országa is kicsiben kezdődött, kezdődik... és a növekedést is az Isten adja.

Hozzászólások

Feliratkozás Comments for "σίναπις" csatornájára