lustálkodás

kávé képe

Azt hiszem már hetek óta nem volt olyan reggel, amikor nem kellett föl kelni valami miatt időben. Viszont ma végre lehetett lustálkodni. És milyen finom reggeli várt! Eisenstadtban vagyok a kórussal az itten Joseph Haydn Konservatorium meghívásában azért, hogy egy erasmusos projekt keretében J. N. Hummelnek a Der Durchzug durchs rote Meer című oratóriumát előadjuk. Az osztrákok tudnak valamit. Nagyon szép ez a kis város. Minden olyan rendezett benne. Egy egyházi kollégiumban lakunk, amit inkább szállodának neveznék. Reggelire "terülj-terülj asztalkám" volt. Még nagyon kívántam volna azt a sok finomságot, amit elénk raktak, de már nem bírtam enni. A múltkor beszélgettem egy erdélyi nénivel arról, hogy ő nem bír megállni, s csak egy napig is nem csinálni semmit, hanem csak feküdni, napozni, szóval pihenni. Azt mondta, hogy nem tudja, hogyan képesek erre mások. Igazából irigyli őket. Azt hiszem, hogy alapvetően nekem is nehezemre esik a semmittevés, de ma olyan jó volt ez a délelőtti ki lustálkodás. Reggeli után még olvasgattam az ágyban. Napközben énekeltünk, este még sétáltunk a városban. Azt hiszem ezért is lehet Istené a dicsőség!

Hozzászólások

továbbgondolva

Ma, amit a fehér ruhás horvát apáca néniket néztem a reggelinél eszembe jutott, hogy hát a mi kedves szárszói komplexumunk is egy hasonló egyházi intézmény. Otthon lázadunk ellen, hogy milyen luxus, és hogy nem kell nekünk ilyen, itt meg mégis egészen jól érzem benne magam...persze ingyen töltünk itt két hetet. Bele se merek gondolni mennyi lehet az ára. Na de mindenesetre ez így végül is nagyon jó, hogy apácák segédkeznek, de egyébként nem csak ők, és ők is Horvátországból jöttek, mert helyben már nincsenek. Meg itt ez olyan más. Igazából nem tűnik luxusnak mindaz, ami itt van. Az iskola, ahol éneklünk az még szebb és jobban felszerelt. A kis utcák, eldugott templomok és lakóházak is szépen rendben vannak tartva. Szóval mindez nem elérhetetlen a számukra és nem kihívó.
Mi egy egyházi intézmény feladata? Az a lényeg, hogy egy ilyen kollégium/szálloda minden igény kielégítsen, és az emberek kényelmét, pihenését szolgálja? Mellette persze reggel van mise, meg minden szobában Biblia. Vagy valami egészen más... végül is milyen legyen egy kollégium. Az emberek töltik meg tartalommal. Persze nem azt mondom, hogy a körülmények lényegtelenek. Na ez a gondolat nem lett lezárva, de azt hiszem nem is kell... mindenki gondolja tovább!

Feliratkozás Comments for "lustálkodás" csatornájára