holisztikus misszió

kávé képe

Ez a fogalom még Kenyában ragadta rám. Igazából az iskolában is emlegették már, és sok helyen hallhattam volna róla, de nekem Kenyához kapcsolódik, és ott tapasztaltam meg ennek valóságát. Számomra azt jelenti, hogy nem csak megtéríteni akarják a másik embert, hanem az a másik ember érdekli őket, azaz a misszionáriusokat. Ezt azzal tudnám illusztrálni, hogy a St. Anrdrew's gyülekezet munkatársai a mashurui missziós területen nem csak templomot építenek, hanem orvosi rendelőt, iskolát, ruhát visznek és földművelésre, kőház építésére sarkallják a Krisztus egyházához csatlakozókat.
A nagy kérdés, ami bennem van Kenya óta az, hogy itthon Magyarországon, de szűkíthetjük az SDG területére, a református középiskolákban mit jelent és hogyan valósítható meg a holisztikus misszió.

Hozzászólások

Terhelt kifejezés ez

Utána kellett néznem, pontosan mit is jelent: „holisztikus: a teljességre, az egészre törekvő; az a gyógyítási mód, melynél figyelembe veszik a beteg értelmi, fizikai és szociális állapotát is”.

Igen ám, de ebből egyrészt gyakran kimarad az Istennel való közössége; illetve még gyakrabban mindenféle egyéb, számunkra, keresztyének számára idegen világnézetet is hozzákötnek (lásd asztrológia, stb.).

Röviden: értem, amit mondasz, és még tetszik is a dolog (nem csak a templomban, vasárnap 10-11-ig vagy keresztyén, hanem hétköznap a munkahelyeden is, meg este otthon, a családodban is, stb.); csak ezzel a „holisztikus” kifejezés használatával félrecsúszhat a dolog, annak terheltsége miatt. Jobbat viszont így hirtelen én sem tudok mondani. :S

szavak

Jogos! Keresztyénségünk mindig az elszigetelődés, a világból való kivonulás és a szinkretizmus, a beolvadás szélsőségei között mozog. Ez lehet, hogy az utóbbi fele visz. Így a félrecsúszás veszély mindig fennáll. De ha meg kitaláltunk egy új szót erre...mennyivel lesz jobb? talán egy ideig "tiszta" marad, aztán arra is rakódnak mindenféle jelentések. Az biztos, hogy így is úgy is állandóan magyarázni kell a szavaink jelentését, hogy mindenki értse, s még így sem fog sikerülni. Értsd jól! :)

Nálunk?

Ahogy olvastam, ez a régi SDG-ben pl úgy valósult meg, hogy a lelki tartalom mellett menzákat hoztak létre, korrepetálásokat is szerveztek (hirtelen ezek jutnak eszembe...)
Nem csak az a cél, h mindenki SDG-s, jobb esetben hívő legyen és ott legyen minden konferencián, hanem az is, hogy ezt a szellemiséget a gyakorlatban is próbáljuk megvalósítani. Azzal, hogy tud ebédelni, "fizikailag" is érezheti, hogy mi a szeretet, ha van aki segít a tanulásban, akkor kisebb valséggel fog engedni a lustaság, feladás csábításának...
Ezek persze csak példák a múltból, a jelenben történő implementációhoz további meggondolás szükséges, de látszik, h van mit tenni...

jelen

Teljesen igazad Papesz...nincs új a nap alatt :)
Nagyon jó lenne, ha így anyagilag, fizikailag tudnánk adni a fiataloknak. Meg azt is el tudnám képzelni, hogy a SDG ad valami olyat, amire nagy szükség van, de az iskolában nem tanítják: önismereti csoport, időmanagement, tanulásmódszertan. A rektorom mondta valamikor, hogy ő mikor Sopronba került lelkésznek, akkor elkezdett németet tanítani...sokan még most is ott vannak, azok közül, akiknek akkor tanított. Persze ez megint olyan, hogy most mi a fontosabb: minél több embert elérjünk, vagy az Isten üzenetét hirdessük?
Azt hiszem az Isten igéje nincsen önmagában, nincsen sterilen, és tisztán...sajnos... mindig meg kell találni a adott kontextusban.

Zsidónak zsidóvá?

...görögnek göröggé, németet tanulni akarónak német nyelvtanárrá, és így tovább. Nincs ezzel semmi baj, sőt: fel kéne fognia a mai keresztyénségnek, hogy élete minden percében az, élete minden percével bizonyságot tesz - hogy lehessen belőle holnap is keresztyénség.

Persze kezelni kell tudni azt a helyzetet is, amikor rossz példát mutat valaki. :S

Feliratkozás Comments for "holisztikus misszió" csatornájára