Élet Kenya után

kávé képe

Újra itthon! azért jó volt már hazajönni :) Éppen 15-én repültünk. Az isztambuli repülőtéren körbeálltunk, és egymást kezét megfogva elénekeltük a szózatot.
Aki kíváncsi nézhet néhány képet előlegben :)
http://picasaweb.google.hu/fuletamas/Kenya2010#

Milyen volt Kenya? – kérdezik sokan. Nagyobb – mondom én. Első pillantásra Nairobi olyan, mint egy Európa, vagy a világ bármelyik nagy városa. Leszámítva persze, hogy fehér helyett feketék lakják. Szóval majdnem minden olyan, mint itthon csak nagyobb. Hatalmas fák vannak. A nálunk 1-1,5 méter magas jukka ott akár 3-4 méterre is megnő. A rovarok is nagyobbak. Mindenféle érdekes nagy álltatok: elefánt, víziló, zsiráf. Mintha nagyobb lenne a természet ereje. Nehezebb betörni, meghódítani. Végeláthatatlan szavannák, ötezer méter feletti hegycsúcsok. Hazánkhoz képest nagyobb az ország is, és többen lakják. Így nagyobbak a távolságok, és sajnos a kátyúk is az utakon. Nagyobb a társadalmi különbség is. Igen közel található egymáshoz a sokemeletes toronyház, és a sokbódés nyomornegyed. Az általam ismert református gyülekezeteknél nagyobb a St. Andrews church, a vendéglátó gyülekezetünk. Persze sok minden van, mi kisebb és kevesebb, de nekem ezek tűntek fel, ezek nyűgöztek le. Minden nagyobb. És nem csak a tárgyak, növények, közösségek, hanem a keresztyének hite, vagy talán helyesebb, ha azt mondom, hogy az evangélium iránti elkötelezettségük. Nem csak vasárnap mennek a templomba egy órácskára (egyébként az istentisztelet is hosszabb), hanem sokan vannak, akik szolgálnak a gyülekezet valamely missziós vagy egyéb területén. A hirdetőtáblán, hétköznapokon is rengeteg program olvasható. Napközben gyakran hallgatják valamelyik keresztyén rádió vagy tévé adását. Nem jelent problémát kiállni, beszélni, imádkozni, tizedet fizetni, vagy éppen egy szombat kora reggeli órában a gyülekezet támogatására demonstratív sétában részt venni.
Mindezek mögött, fölött azonban legnagyobb Isten kegyelme. Nagyobb a gyarmatosítás fájó sebeinél, nagyobb a misszionáriusok olykor megértés, odafigyelés nélküli térítésénél. Nagyobb a törzsi ellentéteknél, az országhatároknál, társadalmi problémáknál, kulturális különbözőségeknél. S láthatjuk nagyságát abban is, hogy mindezt megláthattuk és megérthettük.

Feliratkozás Comments for "Élet Kenya után" csatornájára