a legkisebb

kávé képe

Nagy öröm - azt hiszem nem csak nekem -, hogy az utóbbi időben közeledés tapasztalható a református egyházhoz közeli ifjúsági szervezetek között. Emberi szemmel nézve és elemezgetve, köszönhető ez a már felnövekedett újabb generációk nyitottságának, személyes kapcsolatoknak, a zsinati ifjúsági iroda összefogó munkájának. S persze összeköt bennünket a feladat és az elhívás. Együtt gondolkodunk, mint a kőbányai alkalmunkon, együtt tárgyalunk a Horánszky utca ügyében, ellátogatunk egymás alkalmaira.
Ezekről már írogattam. Talán azt is említettem már, hogy olyan érzésem van néha, mintha az SDG-nek vagyis az SDG-seknek lenne egy aprócska "kisebbségi komplexusuk" - ahogyan ezt ma divatosan mondják. Úgy érzem, nincs elég öntudatunk, nem hiszünk abban, hogy nagy dolgokat vihet véghez általunk (és rajtuk) Isten. Mindezt remélem, nem csak projektálom - hogy egy másik hétköznapi-pszichológus kifejezést használjak.
Nos, mit is akarok ezekből össze és kihozni? Szemlélve a többi szervezetet (melyeket nem tartok fontosnak megnevezni) s magunkat, arra jöttem rá, hogy mi vagyunk a legkisebbek. (Lehet, hogy nem ez a jó szó.) Miért gondolom ezt? Az SDG alakult újra a legkésőbb. A Refisz már a rendszerváltozás előtt elindulhatott, s nem látva akkor még előre, fel is vállalta, hogy továbbviszi a régi nagy szervezetek hagyományát. Aztán jöttek a régi nagyok a még nagyobb nemzetközi szervezetek hátszelével. Ez azt hiszem nem csak az időről szól, hanem az anyagi lehetőségekről is. És nem csak azokról, hanem a szellemi-lelki támogatásról is. Tudomásom szerint nekünk van a legkevesebb alkalmazottunk, a legkevesebb ingatlanunk, vagy bérleményünk (a taglétszámokat nem ismerem). Mögöttünk leginkább a szeniorok visszaemlékezései álltak (kis szarkazmussal).
Mindezt nem panaszként írom, csupán megállapításként, s mint felfedezést. Valahol örülök is neki. Sok fantázia és nagy lehetőségek vannak a kicsinységben. De nem ez számít, s nem is a népmesék, ahol a legkisebb a legokosabb. Csak legyünk hűek a kevesen!
Egyébként a múlt század elején is utolsóként indult az SDG.

Feliratkozás Comments for "a legkisebb" csatornájára