XXI. Zsoltár- és népdaléneklő verseny

Időpont: 

2014. november 7. péntek - 2014. november 8. szombat

 

Örömmel hirdetjük minden érdeklődő számára, hogy immár 21. alkalommal kerül megrendezésre a Soli Deo Gloria Református Diákmozgalom és a Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Karának közös rendezvényeként Zsoltár- és népdaléneklő versenyünk, melyre minden diákot, énektanárt, és kísérőt szeretettel hívunk és várunk!

Helyszín: KRE Tanítóképző Főiskolai Kar épülete, Nagykőrös

(Nagykőrös, Hősök tere 5.)

Jelentkezés meghosszabbítva: 2014. október 27-én éjfélig itt.

 

KATEGÓRIÁK

A versenyre gimnazista, tehát 9–13. osztályos diákok jelentkezését várjuk.

Egyéni versenyzők

a) Gimnáziumi keretek között tanulók: Azok, akik csak a gimnáziumi ének- és egyházi énekóra keretében készültek fel.

b) Egyéni képzésben is résztvevők: Ebbe a kategóriába tartoznak azok, akik vagy egyéni hangképzést tanultak zeneiskolában, vagy tanulják – tanulták – a népdaléneklést.

c) Gyülekezeti: Nem református középiskolában tanuló diákok (9–13. osztály).

Csoportos verseny

Mivel mind a gyülekezeti-, mind a népdaléneklésnek egyaránt sajátossága a közös éneklés, ezért várjuk 3–8 fős csapatok jelentkezését. (Aki egyénileg indul, részt vehet csoport tagjaként is a csoportos versenyben.) A csoportok közötti vetélkedő is kétfordulós!

VERSENY MENETE ÉS ANYAGA

A verseny kétfordulós (elődöntő és döntő), minden versenyzőnek mindkét fordulóra kell zsoltárokkal és népdalokkal is készülnie. Az elődöntő után a döntőbe a zsűri döntése alapján kerülnek tovább a versenyzők. A zsűri értékelésének szempontjait ide kattintva találja meg.

Zsoltárok

Idén a hét bűnbánati zsoltár (6, 32, 38, 51, 102, 130, 143), valamint a 121. és a 141. zsoltár a verseny anyaga.

a) Az elődöntőben: 3 zsoltárt 1-1 verssel kell énekelni a fentiekből.

b) A döntőben: a fentiek közül 1 zsoltárt kérünk, 3 verssel.

(Fontosnak tartjuk, hogy a kiválasztott strófák az egész ének gondolatmenetét hordozzák.)

Népdalok

Idén új szempontot vezetünk be a népdalok tekintetében is. Annak érdekében, hogy egy-egy zenei nagytáj anyagát jobban megismerhessük, ezentúl minden évben egy régió anyagából kell a dalokat válogatni. Így ötévente „körbejárjuk” a Kárpát-medencét. Az idei, kezdő zenei dialektus a Dunántúl, ezen belül kérjük, hogy a dalokat lehetőleg kistájakhoz vagy településekhez kötődően rendezzék csokorba. A magyar népzene dialektusterületeit ide kattintva találja meg.

Mivel már nagyon sok archaikus népdalfelvétel hozzáférhető, mindenkit biztatunk, hogy próbáljon meg ilyen hangzó anyagból készülni! Hasznos linkek:

http://db.zti.hu/24ora/dalok.asp

a) Az elődöntőben 3 énekből álló népdalcsokrot kell előadni (max. 3 perc).

b) A döntőben 1 hosszabb népdalt kérünk.

 

SZÁLLÁS ÉS NEVEZÉSI DÍJ

A verseny költségeinek fedezésére minden résztvevő diák után 1000,- Ft nevezési díj befizetését kérjük. (Az egyéni és csoportos kategóriában is induló diákok után csak egyszer kell nevezési díjat fizetni.)

Péntek estére szállást (a főiskola lányinternátusában), vacsorát valamint másnapra reggelit és ebédet előzetes igénylés alapján biztosítunk, ennek ára 3000,- Ft (szállás: 1000,- Ft, étkezések: 2000,- Ft).

Kérjük, hogy az összeget semmiképpen ne utalják át az SDG számlájára, hanem készpénzben hozzák magukkal!

ELŐZETES PROGRAMTERVEZET

A végleges programot és a verseny menetét a jelentkezők számának ismeretében fogjuk kialakítani, amelyről a versenyt megelőző héten e-mailben fogunk tájékoztatást küldeni, kérjük ezért a tanárok/kísérők mindenképpen adják meg azt az e-mail címüket a honlapon való regisztráció során, amelyet rendszeresen használnak!

 

Péntek

14-15:00 Érkezés, regisztráció

16:00   Megnyitó, áhítat

Verseny – Elődöntő I.

19:00   Vacsora

20:00   Táncház

Szombat

8:00     Reggeli

9:00     Áhítat

Verseny – Elődöntő II.

12:00 Ebéd

13:00 Döntő

SDG, Főiskola bemutatkozása

Szakmai fórum, tanulságok

14:30 Eredményhirdetés, zárás

 

Kérdés esetén további információ e-mailben (info@sdg.org.hu) vagy telefonon kérhető Szabó-Kis Gyöngyitől logisztikai ügyben (+36-20/598-13-33), Kocsis Rékától szakmai ügyben (+36-20/965-19-67).

Feliratkozás Comments for "XXI. Zsoltár- és népdaléneklő verseny" csatornájára