12. 1939. Magyar Testvériség Konferenciák

1939-ben a megszokott konferenciák mellet ismét falukonferencia volt az, amely Magyar Testvériség néven gyűjtötte össze az ország érdeklődő református fiataljait.

Magyar Testvériség névvel a Szövetség már 1934-ben Fóton, 1935-ben Tápiószelén is tartott konferenciát. Az elgondolás lényege, hogy a diákság vegye fel a kapcsolatot a paraszt, munkás és iparos fiatalokkal. Ezt a célt szolgálta ez a konferencia is, amelyiknek délelőtti előadássorozatán ez szerepelt: A falu szociográfiai felmérése, - ecclesiológiája, - hungarológiája, - humora, - pogánysága; Krisztus a falun.

Délután: A falu erkölcse, - politikája, - egészségügye, - újságja, - igehirdetése.

Este a tábortűz mellett: A falu jegyzője, - papja, - orvosa, - tanítója, - presbitere. Az előadók között volt dr. Szabó Zoltán, dr. Illyés Endre, dr. Szabó Lajos, Bonczos miklós, dr. Móricz Miklós, dr. Révész Menyhért, mind egy-egy terület szakértője. A konferencia titkára Kulcsár Ernő közgazdász volt.

1939-ben Balla Péter már tanította Szárszón a Református Ifjúsági mozgalom indulóját, s fiatalok százai énekelték: "találd meg végre testvérünk jobb kezét, mert jó a hála a béke vágyával."