Zárónyilatkozat - MIGeneRÁCIÓ

 
A 2013. augusztus 8-11. között Balatonszárszón megrendezett MIGeneRÁCIÓ Konferencia résztvevői, Isten iránti hálával emlékeztünk az 1943-ban megtartott Magyar Élet táborra, résztvevőire és hatására. Az együtt töltött három napon, az említett hetven évvel ezelőtti konferencia örökségében, egymást hite által épülve, a mai magyar migráció jelenségét körüljárva a következő megállapításokat tesszük:
 
• Az elvándorlás mértéke a várható tendenciák szerint tovább fog növekedni, és egyre intenzívebb lesz. Ez mihamarabbi cselekvésre ösztönöz bennünket.
 
• Úgy látjuk, hogy a migráció egy mély és összetett problémarendszer tünete, többek között: gazdasági regresszió, kilátástalanság, bizonytalanság.
 
• „Jó elmenni és még jobb visszajönni.”
o Ahogyan a történelem is mutatja jó és hasznos a társdalomra nézve is a külföldön szerzett tudás, tapasztalat és világlátás megszerzése.
o Azt a célt látjuk megvalósítandónak, hogy Magyarország egy olyan ország legyen, ahova érdemes visszajönni és jó itthon maradni. Ennek elengedhetetlen feltétele munkahelyek teremtése tisztességes bérezéssel.
 
• A migráció jelenségének alakításához egyszerre kell a magyarországi és külföldi közösségeinket erősíteni.
 
• Látásunk szerint az egyháznak felelőssége van a társadalmi problémák enyhítésében, ezért
o Jelen helyzetben az Istenben vetett hite által célt és reményt tud adni honfitársainknak itthon és külföldön.
o A szabadság és a hűség dilemmájában közvetítenie kell Isten minden körülmények között és mindenhol megtapasztalható, magához hívó atyai szeretetét, mely túlmutat mindenfajta emberi és materiális horizonton.
o Feladata a helyi közösségek építése, erősítése itthon és külföldön.
 
Hisszük, hogy Isten teremtette hazánkat is, és neki gondja van rá.
 
Balatonszárszó, 2013.08.11.

Kapcsolódó rendezvény: 

Csatolt fájlok: 

Feliratkozás Comments for "Zárónyilatkozat - MIGeneRÁCIÓ" csatornájára