Konfi+ Szárszó + BeFogadó

Augusztus 21-25. között Kocsis Rékával és Nusival (Hegedüs Anna) a Konfi+ konferencián jártunk okosodni és "BeFogadni". Bagdán Zsuzsanna reformatus.hu-n olvasható hosszabb beszámolójából két részletet emelünk ki, melyek hozzánk közel állnak:

„Inspiráló élmény nekem a konferencia" – fogalmaz Hegedüs Anna teológiai hallgató. Mint mondja, a Kolozsváron az egyetemi misszióban dolgozó Berke Sándor és felesége, Krisztina által vezetett délelőtti műhelymunkában olyan módszereket tanult, amelyekkel egészen mély témákról is beszélgethet a rá bízott fiatalokkal úgy, hogy ne érezzék azt tolakodónak, túl direktnek. A felnőttnek, ahogy a bábának, elsősorban kísérnie kell a születő felnőttet – a növekedés, formálódás valahol belül, mindenki számára láthatatlanul történik. A várandósság és az újjászületés metaforájával beszélt a kamaszkorról a konferencia főelőadója, Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató is, aki a schönstatti mozgalom pedagógiájának alapelveibe vezette be hallgatóságát, bebizonyítva: a keresztyén pedagógia cseppet sem maradi és konzervatív. Az előadó bemutatta, milyen intenzív hormonális-érzelmi változásokon megy át a kamasz, aki először mindenben összezavarodik, minden kapcsolatát elvágja, aztán újra felfedezi a világot, és lassan mindent meghódít, amire szüksége van. Ebben a folyamatban fontos alapelv, hogy a felnőtt „egy kicsit kevesebbet" adjon – a kamaszoknál a bölcs elengedés és a meghallgatás, de a nevelő személyisége is kulcsfontosságú lehet.

A Konfi+-on Vas Pál, az SDG Konferenciaközpont új, hatfős üzemeltetési csapatának tagja is üdvözölte az ifjúsági munkásokat. Az áprilisban átvett üdülőközpontot június közepén nyitották meg a nagyközönség előtt. 2013 nyarára szinte teljes telt házra számítanak az előzetes megbeszélések alapján, ám a szeptember és május közötti időszak még kihasználatlan. „Nem az ország legjobb vállalkozói, hanem református, keresztyén identitású emberek, barátok vagyunk, akik mindenki számára szeretnék elérhetővé tenni Szárszót akár üdülő-, akár konferencia-központként" – fogalmazott Vas Pál. „Csak én tudom, hogy mi a tervem veletek – így szól az Úr: békességet és nem romlást tervezek, és végül megadom nektek, amiben reménykedtek. Ha segítségül hívtok és állhatatosan imádkoztok hozzám, akkor meghallgatlak benneteket" – idézte a jeremiási igét, kérve a résztvevőket, hogy Szárszót hordozzák imában, hogy jó eszközök lehessenek Isten szárszói tervének megvalósításában.

Feliratkozás Comments for "Konfi+ Szárszó + BeFogadó" csatornájára