dr. Vörös Károlyné Juhos Magda

Magda néni 1944-46 között volt a Soli Deo Gloria Református Diákszövetség utazó leánytitkára Veres Etelka után. A Vas utcai Főiskolás leányinternátus vezetőjeként nem csak középiskolásokkal, hanem az egyetemi gyülekezettel is kapcsolatot tartott. Dr. Mézes Zsigmond keddi orvos-bibliakörébe is jártak a régi KIE székházba, de az ő centrumuk a Kálvin tér 8. alatti SDG központ volt. Itt volt az iroda, itt dolgozotak az iroda- és menzavezető Naszádi Zsófia szárnyai alatt a Soos Géza által „a reményteli hármas”-nak nevezett leánytitkárok, Vida Hajnalka, Horváth Erzsébet és Magda néni. A háború előtt a Központban minden este olyan neves előadók szolgáltak, mint Vatai László, dr. Kiss Sándor, Farkas József, Morvay István Borsos Sándor, Orgoványi György, Gyökössy Endre. Diákok tömege hallgatta őket nyitott szívvel.

Az ostrom közeledtével a leányinternátust bezárták, így Magda néni Soos Gézáné Tüdős Ilonka meghívására a Mohai utca 9. alatti villában vele és négy gyermekével élte át az ostrom nehézségeit. Testvéri szívvel, imádkozva és segítve, csodákat éltek át a fájó veszteségek, halálok között.

A háború után az ébredési időben egy tíztagú közösséggel (Tatár Éva, Várhegyi Kati, Enyedi Irénke, Vida Hajnalka, Balogh Mária stb.) minden nap látogatták Budapest középiskoláiban az SDG-s collégiumokat. Bibliaórákat tartottak, hívogattak, és beszélgettek a leányokkal életkérdésekről. Fiatal élete legszebb, az Úrjézusért égő, lelkes időszaka volt, hiszen Szárszón is zsúfoltak voltak a konferenciák, olyan nagy volt a lelki szomjúság Isten igéje, a tiszta élet után.

Az iskolák államosítása után minden pedagógusra szükség volt, így 1946 szeptemberében már Baranyában, Vajszlón, majd Siklóson tanított, de ott is leányköröket vezetett, és evangelizációkat szervezett.

Férjét Balatonszárszón ismerte meg, ő is SDG-s, hívő közgazdász volt. 1949-ben esküdtek meg, Budapesten éltek. Az Úristen kilenc gyermekkel ajándékozta meg őket, és szegénységük ellenére mindig megkapták nevelésükhöz a szükségeseket. A gyermekek közül három református lelkipásztor, kettő pedagógus, egy kereskedő, egy pedig szociális munkás. Egy kislányukat balesetben elvesztették.

Magda néni mint pedagógus negyven évig tanított, mert két keresetre volt szükség a nagy család fenntartásához. Ma, 84 évesen, sok unokával és feladattal, még mindig boldog, tevékeny, szép élete van.

Üzenet

„Üzenem: »Harcold meg a hitnek szép harcát, és nyerd el az ÖRÖKÉLETET. « (1 Tim. 6:12)”

Feliratkozás Comments for "dr. Vörös Károlyné Juhos Magda" csatornájára