Beszélgettél már Istennel?

A főelőadás kérdése ez volt: mi közöm Istenhez? Bella Péter lelkipásztor az emberi kapcsolatainkon keresztül vezetett bennünket a témában, négy lehetőséget vázolva: akkor lesz valakihez közöm, hogy ha felkelti az érdeklődésemet és elkezdem keresni a társaságát. Egészen más lesz a kapcsolatom egy korábbi „idegennel” ha segítséget szorulok és kérek tőle, de akkor is, ha én nyújthatok neki segítséget – közöm lesz hozzá. Arról az esetről sem felejtkeztünk meg, hogy egyszerűen csak szeretem a másikat. Istennel kapcsolatban is feltehetjük a kérdést: felkeltik-e az érdeklődésünket a róla írtak, mondottak. Felismerjük-e, hogy szükségünk van a segítségére? Bár Isten nem szorul a mi segítségünkre, mégis úgy döntött, hogy rajtunk keresztül, velünk együtt akar munkálkodni a földön így ránk bízta evangéliumát. Hozzánk való szeretetét pedig abban mutatta meg legteljesebben, hogy Jézus Krisztusban emberré lett és meghalt értünk.
 
Az áhítatokban három párbeszédet vizsgáltunk Isten és ember között: Mózes a csipkebokornál, Jézus és Nikodémus, valamint Jézus és a samáriai asszony párbeszéde. Az áhítatokon szolgálók – Vadász Márta, Hanula Gergely, Katona Viktor – mind hangsúlyozták, hogy bátorság kell egy-egy találkozáshoz, párbeszédhez, mert ha ezekben az ember őszintén, nyitottan belemegy, akkor sebezhetővé válik. Mégis megéri.
 
Szombat este már húsvét fele tekintettük, Jézus személyéről elmélkedtük és arról, hogy mit tett értünk. Különösen nagy élménye volt, hogy úrvacsorai közösséggel, mint az Isten és embere közötti misztikus kapcsolat jelével és pecsétjével zártuk a napot.
 
Volt még önismerkedési játék csipeszekkel, rapid randi a BeFogadóban, kímélő fürdő a pápai termálban, illetve városnézés toronyból és csendszoba. A hideget a szálláson is éreztük, de hála Istennek a hangulat nem volt fagyos. Debrecenből, Békésről, Nagykőrösről, Tiszakécskéről, a budapesti Baár-Madasból, Tatáról és a helyi pápai gimnáziumból mintegy ötvenen gyűltünk össze, és remélem mindannyian gazdagabban tértünk haza. Köszönjük a pápai gimnáziumnak, a teológiának, valamint a gyülekezetnek, hogy vendégül láttak bennünket.

Kapcsolódó rendezvény: 

Feliratkozás Comments for "Beszélgettél már Istennel?" csatornájára