Senki a te ifjúságodat meg ne vesse...

papesz képe

Múltkor hallottam ezt az igeverset, és a dóczys fiúk jutottak róla eszembe. Az egyik érv, amit felhoztunk a szárszói tagavatásuk ellen, hogy még nem elég érettek rá. Még nem tudják fegyelmezni magukat, késnek, hangosan hallgatják a zenét stb. Most nem ezt a döntést szeretném elemezgetni, hanem az igei üzenetet tovább adni, mindkét félnek. Ez kétélű mondat: egyrészt másokra vonatkozik, ne vessenek meg minket ifjúkat. Igen, valóban, az időseknek is megértőnek kell lenni az ifjakhoz, "életkori sajátosság". De ez a mondat mégsem az idősekhez szól, hanem hozzád, ifjúhoz: a TE ifjúságod senki meg ne vesse. Mi is tehetünk azért, hogy ne vessenek meg minket. Nem könnyű, de feladatunk. Az igevers így folytatódik: "Senki a te ifjúságodat meg ne vesse, hanem légy példa a hívőknek a beszédben, a magaviseletben, a szeretetben, a lélekben, a hitben, a tisztaságban."(1Tim 4,12) Vizsgáljuk meg magunkat: példák vagyunk mi ezekben? Nem akárkinek: a hívőknek. Nem elég a világnak, nem elég hogy világi mérce szerint példamutatóan viselkedünk, öltözködünk, beszélünk, a hívőknek kell példát mutatni. Miért fontos ez? Nem elég, hogy belül mi van bennünk? Sajnos az emberek könnyen megbotránkoznak, pláne az idősebbek nehezen képzelik magukat az ifjak bőrébe. S ha pozitív változásunk nem is veszik észre az öregek, az már az ő hibájuk, nekik szólt az első fele ez írásnak.. :)
Végezetül: te csak az Istennek országát keresd, minden egyéb ráadásul megadatik neked. Várunk titeket virágvasárnap tagavatón!

Hozzászólások

ha lenne "like" gomb, tetszikelném :)

Az az egyik nehézsége az életnek, hogy mi magunkat belülről látjuk, mindenki mást meg kívülről, és ez fordítva is így van.
Amikor mi teszünk valamit akkor jól tudjuk (ha figyelünk rá, és végig gondoljuk), hogy mit miért, milyen szándékkal, milyen mögöttes érzelemmel, indíttatással teszünk. Viszont, akik körülöttünk vannak, azok csak a végeredményt, magát a cselekvést látják, és az alapján gondolnak/mondanak valamit.
Szóval szerintem csak félig meddig igaz az, hogy a szándék a fontos.

Feliratkozás Comments for "Senki a te ifjúságodat meg ne vesse..." csatornájára